wyznacz wzór
Karolina: hej

pomożecie? : P prosze o wytłumaczenie i rozwiaznie jeśli ktoś może, mam 4 przyklady ale
podaje tylko jeden bo reszte chciałabym zrobić sama ale nie wiem jak sie za to zabrać : ]
mam takie zadanie:
Wyznaczyć bezpośredni wzór (tzn. funkcje argumentu n należy do N) na n−ty wyraz ciagu zadanego
rekurencyjnie:
a
n+2= a
n + n a
1 = 1, a
2 = 2
8 lis 12:30
Karolina:
8 lis 15:31
Basia:
nie pomyliłaś się w zapisie ?
patrzę sobie na to i na razie żadnego związku nie widzę (sensownego)
8 lis 15:33
ostr: Ja jestem w trakcie tworzenia czegoś, zobaczymy za jakiś czas
8 lis 15:34
ostr: Poddaje się.
Probowałem dojść do wzoru na sume tego ciągu.
| | n | | n(n+1)(2n+1) | |
I doszedłem do wniosku, że będzie się tam zawierać |
| + n + |
| + |
| | 2 | | 6 | |
(2+6+12+20+30+42....). Tak będzie dla parzystych n...
8 lis 16:05
ostr: (2+6+12+20+30+42....) nie wiem wyrazić sumę w tym nawiasie w zależności od n.
Jest to pewien ciąg i może ktoś znajdzie wzór na sumę jego wyrazów.
8 lis 16:07
Karolina: a moge wiedziec jak do tego doszedłeś?

nie da sie tego jakoś prościej zapisać?
8 lis 17:02
Karolina: Basiu wszystko jest ok, sprawdziłam jeszcze raz dla pewności
8 lis 17:05
Karolina:
8 lis 18:04
Karolina: pomożecie?
8 lis 21:24
Basia:
nieparzyste
a1=1=1+02
a3=a1+1=1+12
a5=a3+3 = a1+1+3=a1+4=1+22
a7=a5+5 = a1+4+5 = a1+9=1+32
a9=a7+7 = a1+9+7=a1+16=1+42
a11=a9+9=a1+16+9 =a1+25 = 1+52
...............................
widać już, że
a2k+1=1+k2
parzyste
a2=1=12−0
a4=a2+2=a2+2=3 = 22−1
a6=a4+4=7=32−2
a8=a6+6=13=42−3
a10=a8+8 =21=52−4
a12=a10+10=31=62−5
..........................................
a2k=k2−(k−1)=k2−k+1
można to jeszcze dowodzić formalnie, ale chyba wystarczy
9 lis 10:36
Basia:
oj pomyliłam się w parzystych wzięłam a2=1
a2 = 2=1+1 = 2+12−1
a4 = a2+2 = 2+2=2+22−2
a6=a4+4=a2+6=2+6 = 2+33−3
a8=a6+6 = a2+12=2+42−4
a10=a8+8=a2+20=2+52−5
a12=a10+10=a2+30=2+62−6
.........................................
a2k=2+k2−k = k2−k+2
9 lis 14:00