nieskonczony ciag liczbowy okreslony jet wzorem
florian: an=n+12 gdy n jest nieparzyste
0 gdy n jest parzyste
a) Uzupelnij tabelke
n 1 2 3 4 5 ..... 2005 2006 2007 2008
an 1 0
b) oblicz sume 2008 poczatkowych wyrazow ciagu an
8 lis 11:56
sushi_ gg6397228:
aż takim leniem jestes, ze potrzebujesz Kogoś do uzupełnienia tabelki
8 lis 12:00
Basia:
ad.a podstawiaj i licz dla n nieparzystych, dla parzystych wstawiaj 0
ad.b
buduję ciąg z wyrazów nieparzystych
a to jest ciąg arytmetyczny
b
1=1 r=1
Sa
2008 = Sa
2007 (bo a
2008=0)
2007=2*1003+1
| | b1+b1003 | | 1+1003 | |
Sa2008 = Sb1003 = |
| *1003 = |
| *1003 = |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 12:05