wielokaty
lena: prosze o pomoc



Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły, w którym jest o 19 przekątnych mniej
niż w wielokacie wypukłym najacym o dwa boki mniej?
8 lis 11:52
sushi_ gg6397228:
wzor na ilosc przekatnych
8 lis 11:56
Basia:
to niemożliwe
wielokąt, który ma mniej przekątnych niż drugi nie może mieć więcej boków niż ten drugi
popraw treść zadania
8 lis 11:57
lena: o kurcza faktycznie. zamiast mniej ma byc wiecej.
Oblicz ile boków ma wielokąt wypukły, w którym jest o 19 przekątnych wiecej
niż w wielokacie wypukłym najacym o dwa boki mniej?
wiem jaki jest wzor ale nie wiem jak zastosowac
8 lis 12:01
sushi_ gg6397228:
| | (n−2)(n−5) | |
dla n−2 masz wzor |
| − ilosc przekatnych |
| | 2 | |
przekatne dla "n" − 19= przekatna dla "n−2"
8 lis 12:02
lena: czyli
a wytlumaczysz mi dlaczego taki wzor?
8 lis 12:06
sushi_ gg6397228:
a Kto kazal podstawiac "19" pod n
ilosc przekatnych dla " n" MINUS 19= ilsoc przekatnych dla "n−2"
8 lis 12:09
sushi_ gg6397228:
tak długo to liczysz
8 lis 12:25
monika27: mam pytanie bo mam to samo zadanie i nie rozumiem skąd się wzieło 2 i 5 w tym równaniu:
| n(n−3) | | (n−2)(n−5) | |
| = |
| +19  |
| 2 | | 2 | |
prosze o pomocc

!
30 kwi 19:17