akar: POMÓŻCIE:Mam jeszcze jedno zadanko: W procesie produkcyjnym na stanowisku A powstaje 2%
braków, na
stanowisku B 5% braków.
Z kazdego stanowiska pobrano po jednej sztuce wyrobu
Obliczyc prawdopodobieństwo, że:
-obydwie sztuki sa dobre
-tylko jedna sztuka jest dobra
8 sty 11:17
Basia:
1. 0,98*0,95
2. C = 1 dobra
D = 1 brak
D=D1uD2 gdzie
D1 brak z A a D2 brak z B
wzór na prawd.całkowite
P(C)= P(C/D1)*P(D1) + P(C/D2)*P(D2)
C/D1 dobra pod warunkiem, że brak z A ⇔ dobra z B
P(C/D1) = 0,95
P(D1) = 0,02
C/D2 dobra pod warunkiem, że brak z B ⇔ dobra z A
P(C/D2) = 0,98
P(D2) = 0,05
podstaw i powyliczaj
8 sty 13:26
akar: dziekuje ci bardzo

!
8 sty 13:46