Równanie logarytmiczne. Pilne.
Kuba: Obliczyć równanie:
log3(x+√3)=−log3(x−√3)
8 lis 09:29
sushi_ gg6397228:
dziedzina ...
potem
8 lis 09:40
Kuba: zrobiłeś to tak?
3log3(x−√3)−1=x+√3
8 lis 09:44
Kuba: 3log3(x−√3)−1=1x−√3 to wynika z jakigoś wzoru?
8 lis 09:48
sushi_ gg6397228:
nie
−log3 (x−√3) = log3 (x−√3)−1= log3 1x−√3
potem pozbylem sie logarytmow obustronnie
8 lis 09:49
sushi_ gg6397228:
jak masz aloga b===b (jedna z własnosci logarytmow)
8 lis 09:50
Kuba: dzięki, ale mozesz rozwiązać do końca bo coś mi wynik nie chce wyjść
8 lis 09:54
Kuba: nie, spoko, już wyszło
8 lis 09:56
sushi_ gg6397228: wychodzi tylko jedna licza, druga nie spelnia zalozenia
8 lis 09:58