wyznacz wzór funkcji
Kasia: Wyznacz wzór funkcji y=2x+b, której wykres ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji
y+x2−2x+1.
8 lis 09:26
sushi_ gg6397228:
zrob wykres paraboli y=x2−2x+1
a potem prostej y=2x −−> potem prosta przesun góra lub dół (tak aby miala jeden punkt wspolny)
8 lis 09:38
harsazis: Wyznacz wzór funkcji y=2x+b, której wykres ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji
y=x2−2x+1.
22 gru 08:11
janek191:

y = x
2 − 2 x + 1
y = 2 x + b
x
2 −2 x + 1 =2 x + b
x
2 − 4 x + 1 − b = 0
Δ = 16 − 4*(1 − b) = 16 − 4 + 4 b = 12 + 4 b = 0 ⇒ b = −3
Odp.
y = 2 x − 3
==========
22 gru 09:09