Oblicz kąt CMD
Milka: w rónwoległoboku ABCD długość boku AB jest 2 razy większa od długości boku BC. Punkt M dzielący
bok na AB na połowy połączono z punktami C i D. Obl. kąt CMD
8 lis 07:54
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobilas

co mozna powiedziec o trojkatach MAD i MBC
8 lis 09:42
Milka: tak, rysunek zrobiłam i te trójkąty są równoramienne, czyli kąty w tych trójkątach przy
podstawie są równe.
8 lis 10:06
Milka: tera tak się zastanawiam równoramienne czy równoboczne
8 lis 10:09
sushi_ gg6397228:
masz trojkaty rownoramienne, tylko katy w wierzcholkach sa rozne (jeden ostry, drugi rozwarty)
oznacz kat DAM − α
kat CBM− (180−α)
policz dla trojkata DAM kat AMD −−> na podstawie "α"
policz dla trojkata CBM kat BMC −−> na podstawie "180−α"
8 lis 10:12
sushi_ gg6397228:

policz te katy zaznaczone na zielono
8 lis 10:14
Milka: Piękny rysunek

Czyli kąty AMD i ADM są takie same więc można nazwać je β −−−→ α+2β=180 suma kątów w trójkącie
DAM, czy należy pójść w kierunku tych boków X − tak?
pomocy
8 lis 11:37
sushi_ gg6397228:
teraz miara kata DMC= 180 − kat AMD − kat BMC
8 lis 11:43
Milka: | | 180−α | | 180−(180−α) | |
wstawiając do tego obl kąt DMC= 180− ( |
| )−( |
| wychodzi 90
|
| | 2 | | 2 | |
czyli kąt DMC ma 90 stopni
8 lis 15:10
sushi_ gg6397228:
to aż zajeło Tobie policzenie tego 5
GODZIN 
przyłóż ekierke do mojego
rysunku, ile tam masz stopni
8 lis 15:14
Milka: wiesz, miałam małe wyjście i dopiero po powrocie wpisałam rozwiązanie.
Wielkie dzięki za pomoc

jesteś super, ale męczyć jeszcze będę
9 lis 07:58