funkcje
Kasia: Zbadaj parzystość funkcji f(x)=(2
x−1)/(2
x+1)
da się to obliczyć czy na wykresie funkcję trzeba rysować? bo nie wiem
8 lis 00:15
think: Kasia jest coś takiego jak warunek parzystości:
f(x) = f(−x)
8 lis 00:16
Kasia: próbowałam tak liczyć ale nie wiem czy to dobrze mi wyszło
8 lis 00:19
Kasia: czyli jeśli f(x) i f(−x) są liczbami przeciwnymi to nie jest to funkcja parzysta?
8 lis 00:22
think: | 2x − 1 | | 2−x − 1 | |
| = |
| |
| 2x + 1 | | 2−x + 1 | |
mnożymy na krzyż
(2
x − 1)(2
−x + 1) = (2
x + 1)(2
−x − 1}
2
0 + 2
x − 2
−x − 1 = 2
0 − 2
x + 2
−x −1 ⇒ 2
x = 2
−x
czyli nie jest parzysta, bo powinna wyjść tożsamość.
8 lis 00:25
Kasia: no coś podobnego mi wyszło tylko nie wiedziałam co z tym dalej zrobić także dzięki
8 lis 00:31
Bogdan:
Najpierw trzeba stwierdzić, że x∊R i −x∊R.
Badamy parzystość:
| | 2−x − 1 | | | | 2x | |
f(−x) = |
| = |
| * |
| = |
| | 2−x + 1 | | | | 2x | |
| | 1 − 2x | |
= |
| ≠ f(x), funkcja nie jest parzysta. |
| | 1 + 2x | |
Badamy parzystość:
| | 1 − 2x | | 2x − 1 | |
−f(−x) = − |
| = |
| = f(x), funkcja jest nieparzysta. |
| | 1 + 2x | | 2x + 1 | |
8 lis 00:37
Bogdan:
Najpierw badamy parzystość, potem nieparzystość (przez nieuważne wklejenie dwukrotnie
zapisałem, że badamy parzystość)
8 lis 00:41