Wielomiany
Jarek: Dlaczego w odpowiedziach pisze że ta nierówność nie ma rozwiązań?
1 − 4x < −4x2
7 lis 23:15
Jack:
4x2−4x+1<0
(2x+1)2<0
Teraz widzisz czemu?
7 lis 23:22
think: ponieważ
4x2 − 4x + 1 <0
(2x − 1)2 < 0
a to przecież nieprawda bo cokolwiek podniesione do kwadratu nie da liczby mniejszej od 0,
oczywiście jeśli mówimy o liczbach rzeczywistych.
7 lis 23:23
Jack:
no tak... minus w nawiasie (który i tak nic nie zmienia)...
7 lis 23:24
Basia:
4x
2−4x+1<0
Δ=(−4)
2−4*4*1=16−16=0
narysuj parabolę, która jest wykresem y=4x
2−4x+1
czy jakaś jej część jest pod osią OX ?
jeżeli dobrze narysowałeś widzisz, że nie, czyli funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych czyli
4x
2−4x+1 nigdy nie jest <0
7 lis 23:24
Jarek: Kurde a jak liczyłem z delty wyszło zupełnie co innego
7 lis 23:26
Basia:
no to chyba źle tę Δ liczyłeś, bo mnie przy pomocy Δ wyszło to samo co think bez Δ
7 lis 23:28
Jarek: a gdyby było większe lub równe to rozwiązaniem była by liczba 12?
7 lis 23:29
Jarek: no właśnie Basia narysowałem parabole i z niej wchodzi (−nieskończoności ; 12)
7 lis 23:32
Basia:
gdyby było =0 to rozwiązaniem byłoby x0=12
gdyby było >0 to rozwiązaniem byłby R\{12}
gdyby było ≥0 to rozwiązaniem byłby cały zbiór R
7 lis 23:32
Jarek: No z nierówności łatwo to odczytać a z paraboli chyba się nie da
7 lis 23:34
Basia:

a to jakim cudem ?
przecież ta parabola ma jedno miejsce zerowe i ramiona skierowane do góry
gdzie tu jest coś pod osią OX ?
o wartości Cię pytają czyli o y
7 lis 23:35
Jarek: a nie przecina?
7 lis 23:37
Jarek: omg tam jest kwadrat więc odbija ehhh

sory za kłopot
7 lis 23:38