parametr - funkcje
Aska: pomoże ktoś?
czy to jest dobrze?
Dana jest funkcja f(x)= (m2−4m)x2+2mx+1
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja f osiąga wartośc najmniejszą i ma
dwa różne miejsca zerowe
b) wykaż ze nie istnieje wartość parametru m dla którego miejsca zerowe funckji f sa liczbami
przeciwnymi
a) Δ=(2m)2−4(m2−4m)=4m2−4m2+16m=16m
Δ>0 i a>0
16m>0 i m2+4m>0
m>0 i m(m+4)>0
m∊(0,+∞)
b) spr czy istnieje takie: x2=−x1
ze wz. Vieta: x1+x2=0
m≠4
−[2m:(m2−4m)=0]
2:(m−4)=0
m∊∅
Brak rozwiązania
7 lis 21:44
think: no wszystko jest ok
7 lis 22:07