Podaj liczbę rozwiązań równania m^2 + ||x − 3|− 3| = 3 w zależności od wartości
ogon: Podaj liczbę rozwiązań równania m2 + ||x − 3|− 3| = 3 w zależności od wartości parametru m .
7 lis 21:35
Godzio: Pomogę
7 lis 21:38
ogon: będę bardzo wdzięczny
7 lis 21:39
Godzio:

m
2 = 3 − | |x − 3| − 3|
Najpierw rysuje wykres:
f(x) = 3 − | |x − 3| − 3|
I po kolej: |x| ⇒ |x − 3| − 3 ⇒ | |x − 3| − 3 | ⇒ − | |x − 3| − 3 | ⇒ 3 − | |x − 3| − 3|
7 lis 21:50
Godzio:

W efekcie otrzymujesz taki wykres
0 rozwiązań dla m
2 > 3 ⇒ m ∊ (−
∞,
√3) ∪ (
√3,
∞)
2 rozwiązania dla m
2 = 3 ⇒ m ∊{−
√3,
√3}
4 rozwiązania dla 0 < m
2 < 3 ⇒ m ∊ (
√3,−
√3) − {0}
3 rozwiązania dla m
2 = 0 ⇒ m = 0
7 lis 21:50
ogon: czyli mamy 4 możliwości rozwiązań. ok dziękuję bardzo już rozumiem. dobrze że można znaleźć
takie osoby które potrafią tak dokładnie i solidnie przedstawić zadanie a zarazem wytłumaczyć.
Jeszcze raz dziękuję.
7 lis 21:56
Godzio: Cieszę się że mogłem pomóc
7 lis 22:14