Znajdz wzor funkcji liniowej f wiedzac, ze dla kazdej liczby rzeczywistej x zach
gelynder: Znajdz wzor funkcji liniowej f wiedzac, ze dla kazdej liczby rzeczywistej x zachodzi rownosc
f(x) + f(x+1) = 4(x+1).
7 lis 21:15
Grześ: Podstawić wystarczy:
ax+b+a(x+1)+b=4x+4
ax+2b+ax+a=4x+4
2ax+2b+a=4x+4 , stąd wynika, że:
2ax=4x ⇔ a=2
2b+a=4 ⇔ b=1
Równanie funkcji:
f(x)=2x+1
7 lis 21:20
gelynder: dziekuje, nie pomyslalem ze to takie proste, ze tylko sie podstawia....
dzieki
7 lis 21:25
łah: βγδΔ
9 wrz 11:46
6HiH6:

αβγδ←⇒∑
28 wrz 09:01