matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tryg
Tommy:
π
2π
π
sin
2
(x+
)=sin(x−
)*sin(x+
)
3
3
3
Korzystając z
x+y
x−y
sinx−siny=2cos
sin
2
2
Za nic mi nie może wyjść poprawny wynik
7 lis 21:12
Basia:
sin
2
(x+
π
3
)−sin(x−
2π
3
*sin(x+
π
3
=0 sin(x+
π
3
)*[ sin(x+
π
3
−sin(x−
2π
3
)]=0 1. sin(x+
π
3
)=0 x+
π
3
=kπ
3kπ−π
(3k−1)π
x=kπ−
π
3
=
=
3
3
2. sin(x+
π
3
)−sin(x−
2π
3
)=0
x+
π
3
+x−
2π
3
2x−
π
3
=
= x−
π
6
2
2
x+
π
3
−x+
2π
3
3π
3
=
=
π
2
2
2
2cos(x−
π
6
)*sin
π
2
=0 2cos(x−
π
6
)*1=0 cos(x−
π
6
)=0 x −
π
6
=(2k+1)
π
2
3(2k+1)π+π
(6k+4)π
(3k+2)π
x=(2k+1)
π
2
+
π
6
=
=
=
6
6
3
7 lis 23:07