Znajdź wszystkie funkcje liniowe okreslone na zbiorze <-4; 2>, ktorych zbiorem w
gelynder: Znajdź wszystkie funkcje liniowe okreslone na zbiorze <−4; 2>, ktorych zbiorem wartosci jest
przedzial <−2; 10>.
7 lis 21:07
think:

wyznacz dwa możliwe równania prostej czerwonej i prostej niebieskiej.
7 lis 23:18
Basia:
będą to funkcje postaci f(x)=ax+b i mamy dwie możliwości
1.
f(−4)=−2 i f(2)=10
2.
f(−4)=10 i f(2)=−2
ad.1
f(−4)=a*(−4)+b=−4a+b
f(2)=a*2+b=2a+b
−4a+b=−2
2a+b=10 /*2
−4a+b=−2
4a+2b=20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3b=18
b=6
2a+6=10
2a=4
a=2
f(x)=2x+6
drugi przypadek analogicznie
7 lis 23:20