matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład wielomianu na czynniki metodą grupowania wyrazów:
polokotka:
rozkład wielomianu na czynniki metodą grupowania wyrazów: x
3
+3x
2
+3x+1
7 lis 21:02
Grześ:
x
3
+1=(x+1)(x
2
−x+1) 3x
3
+3x=3x(x+1) 3x(x+1)+(x+1)(x
2
−x+1)=(x+1)(x
2
+2x+1)=(x+1)
3
Haha, od razu nie zauważyłem, że to wzór skróconego mnożenia
7 lis 21:05