JoK: Potrzebuję wzór który będzie "działał" dla kilkunastu pierwszych liczb naturalnych, a dla
następnych już się popsuje. Takie coś jak wzór na liczby pierwsze, czyli n2+n+41...
8 sty 01:13
Eta: JoK! zobacz na "Beatiii" bo mi pisze ,że jej coś nie pasuje!
tylko nie wiem co jej nie pasuje
8 sty 01:22
Eta: Beatii z ciągiem a
n
granicą dolną i górną
8 sty 01:23
JoK: chyba ok, a wymyślisz coś dla mnie

?
8 sty 01:25
Eta: Nie bardzo wiem co masz na mysli? "popsuje"
8 sty 01:29
Eta: A wracajac do nierówności u "patryka"
to nierówność jest≥ 1 dlatego przeszłam na =

czyli wybrałam alternatywę OK? czy nie?
8 sty 01:31
JoK: podany wyżej wzór ma podawać liczby pierwsze, dla 39 pierwszych liczb naturalnych robi
to, i podstawiając n=39 otrzymujemy liczbę pierwszą, natomiast podstawiając n=40
otrzymujemy 1681, a to jest 412, więc to nie jest liczba pierwsza....
Chodzi mi o podobny wzór. Chcę podstawić do wzoru 1, 2, 3, 4 i 5 i otrzymać prawdę,
następnie zapytać się czy on jest prawdziwy dla wszystkich liczb naturalnych... a ma
być nieprawdziwy
8 sty 01:36
JoK: nie wiem co z Patrykiem... nie jestem pewna, wszystko jest ok do momentu przejścia, poza
tym już nie myślę
8 sty 01:37
JoK: nie napisałam, że w założeniu ten wzór miał podawać liczby pierwsze podstawiając każdą
liczbę naturalną
8 sty 01:38
Eta:
To Ci powiem Krotko! tylko trzymaj sie krzesła!

Jak sie ma " grube, grube ..(bardzo grube ... dziesiąt lat


to już pewnych rzeczy sie nie pamięta


sorry!
Teraz "pałeczka " dla młodych, swieżych mózgów

Poważnie! Pozdrawiam !.... z pełnym szacunkiem!
8 sty 01:42
Basia:
a może być trywialny ? np n2 ≤ 25
8 sty 13:50
Basia:
albo n2 / 2n ≤ 1
8 sty 13:57