W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z C na AB ma długość 4cm a odcinek |AD|=2 cm.
Trójkąt ten obrócono wokół przeciwprostokątnej AB. Oblicz V i Ppc bryły.
Powstała bryła, to dwa stożki sklejone podstawami
V( bryły)= V1+V2 = 13πr2( h1+h2)
Pc( bryły) ( to pole dwóch powierzchni bocznych stożków ( bo stożki są sklejone!)
Pc= πrl1 + πrl2= πr( l1+l2)
r= 4 h1=2 to: policz l1 z tw. Pitagorasa w ΔADC
z podobieństwa ΔADC ~ ΔBDC
to:
| r | h2 | |||
= | ||||
| h1 | r |
| r2 | ||
zatem: h2= | = ............
| |
| h1 |