matematykaszkolna.pl
problem TOmek: rysunekSymetralna boku AB trójkąta ABC przecina bok BC w punkcie K, przy czym odcinek BK ma długość 5. Jaka jest odległość punktu K od wierzchołka A. Odpowied uzasadnij. Nie wiem czy dobrze obrazek zrobiłem...
7 lis 19:26
TOmek: ale ze mnie lolek zrobiłem obrazek nie do tego zadania ...
7 lis 19:28
think: niestety źle, co to jest symetralna boku?
7 lis 19:29
TOmek: rysunek
7 lis 19:30
think: dobrze, a ostatnie pytanie symetralna w jakim stosunku dzieli bok?
7 lis 19:31
TOmek: think sprawdź tylko czy tez pierwszy obrazek (w pierwszym poście) jest dobrze narysowany do treści zadania: " Dwusieczne kątów ABC i BAC trójkąta ABC przecinają sie w punkcie K. Odległość punktu K od odcinka AB wynosi 3. Jaka jest odległość punktu K od odcinka AC. Odp. uzasadnij
TOmek: 2:1
think: nie pisz mi tu kodami, bo symetralna dzieli bok na dwie równe części, skorzystaj z cechy bkb
7 lis 19:33
TOmek: źle... w połowe ..
TOmek: wybacz zawiesiłem, potrafie to emotka
think: rysunek
7 lis 19:34
TOmek: i nie wiem jak to udowodnić, ogolnie nie wiem jak te 2 zadania zrobić. W obydwu tych zadaniach nalezy "odpowiedz uzasadnij"
7 lis 19:35
think: uzasadnienie to cecha bkb, zauważ , że oba te trójkąty mają jedną przyprostokątną długości y druga przyprostokątna jest wspólna a pomiędzy nimi jest ten sam kąt, czyli x = 5
7 lis 19:37
TOmek: ok a jak uzasadnic te zadanie z 1 obrazka?
7 lis 19:38
TOmek:
7 lis 19:50
think: a jaka jest treść zadania do pierwszego obrazka? coś z dwusiecznymi ale o co konkretnie chodzi?
7 lis 19:56
TOmek: Dwusieczne kątów ABC i BAC trójkąta ABC przecinają sie w punkcie K. Odległość punktu K od odcinka AB wynosi 3. Jaka jest odległość punktu K od odcinka AC. Odp. uzasadnij
7 lis 20:10
think: rysunekodległość się mierzy pod kątem prostym emotka
7 lis 20:24
TOmek: ok , dziekuje ponownie
7 lis 20:26