calka
al: Q = ∬Idt − z tym, ze ∬ jest jedno, a nie dwa.
Wie ktos jak to wyprowadzic, tak abym mogl podstawiac za I i t aby obliczyc Q?>
7 lis 19:20
Jack:
Q=∫l dt ? Co chcesz z tym zrobić?
7 lis 19:24
al: no wlasnie mam wykres
Os y − I
os x − t
I mam obliczyc pole pod wykresem dla calego wykresu, jak i dla t1, t1 , t1...t90. Pole pod
wykresem da mi Q. Jest to elektronika i dotyczy ladunku na okaldkach kondensatora podczas jego
rozladowania
7 lis 19:28
Jack:
ok, w jakich granicach chcesz to całkować, od 1 do 90?
7 lis 19:29
al: chce obliczyc pole pod wykresem dla calego czasu rozladowania, ja i dla t1 , t2 , t3...t90
7 lis 19:36
al: jest to zrozumiale co napisalem? Nie wiem czy to sie w ogole tak da obliczyc pole pod wykresem
nie znajac wzoru ogolnego funkcji, ale w tym przypadku wzor ogolny nie istnieje.
7 lis 19:41
Jack:
jesli policzysz wartośc pod wykresem w punktach dyskretnych (tzn. nie dla przedziału ale w
poszczególnych punktach) to Ci wyjdzie oczywiscie ∫f(x)dx=0. Poza tym, żeby całkować
trzeba mieć "po czym" całkować, tzn. trzeba miec jaką funkcję do całkowania...
7 lis 19:49
al: Czyli wychodz na to, ze musze recznie to liczyc dzielac na male odcinki i przyjmujac, ze to
funkcja liniowa? Troche sporo tego
7 lis 19:53
Jack:
cieżko mi powiedzieć... mówisz że masz wykres ale nie masz równania funkcji? Postaraj się jakoś
ją wyliczyć, wtedy wstawisz sobie do całki.
7 lis 19:56
al: No niby tak z tym, ze tutaj nie da sie wyznaczyc rownania −Wykres przedstawia wyniki pomiarow.
Moglbym to zrobic przyjmujac, ze wykresem jest linia prosta przechodzaca przez pierwszy i
ostatni punkt , ale wtedy byloby to wyjatkowo niedokladne
7 lis 20:02