matematykaszkolna.pl
calka al: Q = ∬Idt − z tym, ze ∬ jest jedno, a nie dwa. Wie ktos jak to wyprowadzic, tak abym mogl podstawiac za I i t aby obliczyc Q?>
7 lis 19:20
Jack: Q=∫l dt ? Co chcesz z tym zrobić?
7 lis 19:24
al: no wlasnie mam wykres Os y − I os x − t I mam obliczyc pole pod wykresem dla calego wykresu, jak i dla t1, t1 , t1...t90. Pole pod wykresem da mi Q. Jest to elektronika i dotyczy ladunku na okaldkach kondensatora podczas jego rozladowania
7 lis 19:28
Jack: ok, w jakich granicach chcesz to całkować, od 1 do 90?
7 lis 19:29
al: chce obliczyc pole pod wykresem dla calego czasu rozladowania, ja i dla t1 , t2 , t3...t90
7 lis 19:36
al: jest to zrozumiale co napisalem? Nie wiem czy to sie w ogole tak da obliczyc pole pod wykresem nie znajac wzoru ogolnego funkcji, ale w tym przypadku wzor ogolny nie istnieje.
7 lis 19:41
Jack: jesli policzysz wartośc pod wykresem w punktach dyskretnych (tzn. nie dla przedziału ale w poszczególnych punktach) to Ci wyjdzie oczywiscie ∫f(x)dx=0. Poza tym, żeby całkować trzeba mieć "po czym" całkować, tzn. trzeba miec jaką funkcję do całkowania...
7 lis 19:49
al: Czyli wychodz na to, ze musze recznie to liczyc dzielac na male odcinki i przyjmujac, ze to funkcja liniowa? Troche sporo tego
7 lis 19:53
Jack: cieżko mi powiedzieć... mówisz że masz wykres ale nie masz równania funkcji? Postaraj się jakoś ją wyliczyć, wtedy wstawisz sobie do całki.
7 lis 19:56
al: No niby tak z tym, ze tutaj nie da sie wyznaczyc rownania −Wykres przedstawia wyniki pomiarow. Moglbym to zrobic przyjmujac, ze wykresem jest linia prosta przechodzaca przez pierwszy i ostatni punkt , ale wtedy byloby to wyjatkowo niedokladne
7 lis 20:02