a
ratunku!!!: Zadanie 1
Ile dm3 (w warunkach normalnych) wodoru wydzieli się gdy wrzucimy 12 gramów magnezu do nadmiaru
kwasu solnego?
Zadanie 2
Ile dm3 (w warunkach normalnych) wodoru wydzieli się gdy wrzucimy 14 gramów cynku do 0,5 dm3
0,1 molowego kwasu solnego?
Zadanie 3
Ile dm3 0,25 molowego NaOH potrzebne jest do zobojętnienia 0,5 dm3 0,3 molowego kwasu
siarkowego?
Zadanie 4
Zmieszano 0,5 dm3 0,1 molowego roztworu HCl z 0,25 dm3 0,2 molowego roztworu tego kwasu. Oblicz
stężenie molowe otrzymanego roztworu.
Zadanie 5
Do 250 cm3 roztworu NaCl dodano nadmiar AgNO3. W wyniku reakcji wytrącił się osad, który po
odsączeniu i wysuszeniu miał wagę 14,33 g. Jakie było stężenie molowe roztworu NaCl?
Zadanie 1
Do 100 g 15% roztworu NaOH wrzucono 30 g NaOH. Jakie jest jego stężenie procentowe?
Zadanie 2
Odparowano 45 g 15% roztworu NaCl. Jaka jest masa osadu?
Zadanie 3
W 500 g wody rozpuszczono 11,2 dm3 SO3. Jakie jest stężenie procentowe otrzymanego roztworu
kwasu siarkowego?
Zadanie 4
Zmieszano 100 g 20% roztworu KCl i 40 g 10% roztworu tego związku. Jakie jest stężenie
procentowe powstałego roztworu?
Zadanie 5
Ile gramów 25% roztworu LiOH należy dodać do 100 gramów 10% roztworu tego związku aby otrzymać
roztwór 15%?
Zadanie 6
Ile wody należy odparować z 150 gramów 30% roztworu Na2SO4 aby otrzymać
roztwór o stężeniu 45%?
Zadanie 7
Ile NaCl należy dodać do 250 gramów 15% roztworu NaCl aby otrzymać roztwór o stężeniu 25%?
Zadanie 8
Do wody wrzucono 20 g NaOH otrzymując 0,5 dm3 roztworu zasady. Oblicz stężenie molowe
otrzymanego roztworu.
Zadanie 9
Zmieszano 0,5 dm3 0,2 molowego roztworu Ca(OH)2 z nadmiarem kwasu siarkowego. Oblicz masę
powstałego osadu.
Zadanie 10
Do nadmiaru kwasu HCl wrzucono 100 g CaCO3. Oblicz objętość wydzielonego gazu w warunkach
normalnych.
7 lis 19:15
U.: ZAD. 4 (o KCl)
mr1=100g mr2=40g
Cp1=20% Cp2=10% Cp3= ? Cp=ms*100%/mr
ms=Cp*mr/100%
ms1=20*100/100=20g
ms2=10*40/100=4g
ms3=ms1+ms2=20+4=24g
mr3=mr1+mr2=100+40=140g
Cp3= 24*100%/140= 17%
Mam nadzieję,że pomogłam
16 lip 14:39
TOmek: jesli masz poprawke z chemii, całym sercem wspołczuje..
16 lip 17:31
;): ja tez
16 lip 17:49