Pierwiastki
Ewa: Czesc! Potrzebuję pomocy

Jak obliczyc, ktora z liczb jest wieksza? A=
√11−
√10 , B=
√6−
√5
Czekam na pomysły
7 lis 19:07
mhm: spoteguj
7 lis 19:13
pozdrawiam: A = (√11−√10)2 i B = (√6−√5)2
Ze wzoru skróconego mnożenia: (a−b)2
7 lis 19:25
Ewa: tez bralam to pod uwage, jednak nie bylam pewna, czy to wystarczy do porownania.... Dzieki
7 lis 21:54
Nisa: najprościej to chyba kalkulatorem − na dodatek prostym
7 lis 22:47
Basia:
Nissa naprawdę nie o to tu chodzi
obie są dodatnie, więc porównanie kwadratów jak najbardziej wystarczy
7 lis 23:14
Bogdan:

Wykres funkcji y =
√x (niebieska linia) jest rosnący.
Niech:
x
2 − x
1 = x
3 − x
2 = x
4 − x
3 = x
5 − x
4 = ... = x
n − x
n−1 = ... = h.
Widać, że:
√x1 −
√0 >
√x2 −
√x1 >
√x3 −
√x2 > ... >
√xn −
√xn−1 > ...
Np.:
√1 −
√0 >
√2 −
√1 >
√3 −
√2 >
√4 −
√3 > ...
(wysokość stopni jest coraz mniejsza, czyli przyrosty wartości funkcji w miarę wzrostu
wartości x dla równych przyrostów argumentów h są coraz mniejsze, łuk wykresu wznosi
się coraz łagodniej).
Korzystając z tej własności funkcji y =
√x można od razu stwierdzić, że
√10 + 1 −
√10 <
√5 + 1 −
√5
8 lis 00:04