matematykaszkolna.pl
całki, pochodne Natasha : Czy jest ktoś teraz aktualnie na forum, kto mógłby poświęcić mi troszke czasu w celu wyjaśnienia kilku niejasności w CAŁKACH i POCHODNYCH... ? Prosze...
7 lis 18:52
fred: jaki masz konkretnie problem?
7 lis 18:57
Tomek.Noah: calki sa proste ija sie nauzylem je w 2h emotka wszystkie metody razem z liczenieim pola wiec dawaj
7 lis 18:58
fred: nie ma to jak podstawianie pod wzór bez głębszego zrozumienia pojęciaemotka
7 lis 19:01
Tomek.Noah: hehe dokladnie o calkach to aj wiem ze sa odwrotnoscia pochodnej i itp.
7 lis 19:05
Natasha :
 (x'2+y'2)3/2 
ρ=

|x'y''−y'x''| 
natomiast x=Vcosαt
 1 
y=Vsinαt−

gt2
 2 
7 lis 19:06
Natasha : Może po prostu pokażcie mi wzór na x' oraz x'' oraz y'' i y' emotka sama cos próbowałam ale nie jestem pewna ... emotka
7 lis 19:08
Natasha : Kolejne
 dr d dx di 
V=

=

(xi+yj+zk) =

i + x

... itd...
 dt dt dt dt 
 di 
z czego i,j,k sa wersory... czyli wektory o wartosci = 1 ... i wiem o tym że x

=0
 dt 
dlaczegoemotka
7 lis 19:11
fred: położenie to wektor. wektor ma 3 współrzędne w tym przyypadku zmieniające się w czasie. współrzędne wersora i to będą np. (1,0,0) i nie są zmienne w czasie, dlatego pochodna ze stałej będzie zerem, (wektorem zerowym)
7 lis 19:17
fred: a w tym zadaniu pierwszym po czym pochodną masz obliczyć? jak po t, to x'=−αVsinαt x''=−α2Vcosαt y'=Vαcosαt−gt y''=−α2Vsinαt−g
7 lis 19:21
Natasha : Dzięki fred emotka jesteś wielki emotka nei chciałam tego przyjmować na wiare... teraz już wydaje mi się to proste... emotka a to wcześniejsze...?emotka druga pochodna... pierwsza pochodna...?emotka
7 lis 19:23
Natasha : Dokładnie pochodna po czasie t emotka
7 lis 19:23
Natasha : Teraz Całki emotka hihi...
 Vo πy 
∫dx=∫

sin

dy
 V1 L 
7 lis 19:28
Natasha : Już ci mówię ... L− to szerokość rzeki.. czyli stałe emotka
7 lis 19:30
Natasha : no... i prawde mówiąc... to by było wszystko .. o ostatnie prosze... najbardziej nie jasne jest dla mnie jak zrobić całke z tej części że jest sinus kąta a później jeszcze dy
7 lis 19:31
Natasha : Skończył się mój dzien dziecka... ?:(( chyba niestety... a ja bede teraz przezywać koszmar... DAM WSZYSTKO za całke... emotka za jej pojęcie emotka
7 lis 19:48
Jack: wyciągnij stałą przed całkę i policz zwyczajnie ∫sin (ay) dy , (gdzie a=π/L).
7 lis 19:51
fred:
V0 πy 

wyłącz sobie przed całkę bo to są stałe całkujemy sin

po y czyli to będzie
V1 L 
 L πy V0L πy 

cos

czyli powyższa całka będzie równa −

cos

+C C, to
 π L V1π L 
stała całkowania dodajemy ją bo całka to nie jest jedna konkretna funkcja tylko zbiór funkcji pierwotnych funkcji podcałkowej
7 lis 19:51
fred: oczywiście chodzi o całkę nieoznaczoną.
7 lis 19:53
Natasha :
 L 
czyli całka tej funkcji wewnetrznej w sinusie jest równe

a y sie nie liczy
 π 
7 lis 19:53
Natasha : oczywiście chodzi o calke nie oznaczonąemotka
7 lis 19:54
Natasha :
 L 
aa wiem to będzie

y i y sie skrócą?

7 lis 19:54
fred: y nei wyłączasz bo to zmienna a nie stała. oblicz sobie pochodną z tego co otrzymaliśmy, to otrzymasz funkcję podcałkową. niech zgadnę: jesteś studentką 1−szego roku i na fizyce napieprzają wam o całkach jakby to była oczywista sprawa dla wszystkich?
7 lis 19:56
Natasha : Zgadłeś fred... a ja może należe do tych ambitniejszych ... i nie moge tego wszystkiego tak po prostu olać... emotka
7 lis 20:02
Natasha : a ty pewnie jesteś na którymś tam roku studiów... sam to przechodziłeś kiedyś... i teraz możesz powiedzieć że to bułka z masłem?
7 lis 20:02
Natasha : Dobra fred ja uciekam ! emotka troszke to wszystko postaram sie ogarnąć... ale bardzo dużo mi pomogłesemotka strasznie jestem Ci wdzięczna i życze miłego wieczorku emotka
7 lis 20:08