całki, pochodne
Natasha : Czy jest ktoś teraz aktualnie na forum, kto mógłby poświęcić mi troszke czasu w celu
wyjaśnienia kilku niejasności w CAŁKACH i POCHODNYCH... ? Prosze...
7 lis 18:52
fred: jaki masz konkretnie problem?
7 lis 18:57
Tomek.Noah: calki sa proste ija sie nauzylem je w 2h

wszystkie metody razem z liczenieim pola

wiec
dawaj
7 lis 18:58
fred: nie ma to jak podstawianie pod wzór bez głębszego zrozumienia pojęcia
7 lis 19:01
Tomek.Noah: hehe dokladnie

o calkach to aj wiem ze sa odwrotnoscia pochodnej i itp.
7 lis 19:05
Natasha : | | (x'2+y'2)3/2 | |
ρ= |
| |
| | |x'y''−y'x''| | |
natomiast x=Vcosαt
7 lis 19:06
Natasha : Może po prostu pokażcie mi wzór na x' oraz x'' oraz y'' i y'

sama cos próbowałam ale nie jestem pewna ...
7 lis 19:08
Natasha : Kolejne
| | dr | | d | | dx | | di | |
V= |
| = |
| (xi+yj+zk) = |
| i + x |
| ... itd... |
| | dt | | dt | | dt | | dt | |
| | di | |
z czego i,j,k sa wersory... czyli wektory o wartosci = 1 ... i wiem o tym że x |
| =0 |
| | dt | |
dlaczego

7 lis 19:11
fred: położenie to wektor. wektor ma 3 współrzędne w tym przyypadku zmieniające się w czasie.
współrzędne wersora i to będą np. (1,0,0) i nie są zmienne w czasie, dlatego pochodna ze
stałej będzie zerem, (wektorem zerowym)
7 lis 19:17
fred: a w tym zadaniu pierwszym po czym pochodną masz obliczyć? jak po t, to x'=−αVsinαt
x''=−α2Vcosαt y'=Vαcosαt−gt y''=−α2Vsinαt−g
7 lis 19:21
Natasha : Dzięki fred

jesteś wielki

nei chciałam tego przyjmować na wiare... teraz już wydaje
mi się to proste...

a to wcześniejsze...?

druga pochodna... pierwsza pochodna...?
7 lis 19:23
Natasha : Dokładnie pochodna po czasie t
7 lis 19:23
Natasha : Teraz Całki

hihi...
7 lis 19:28
Natasha : Już ci mówię ... L− to szerokość rzeki.. czyli stałe
7 lis 19:30
Natasha : no... i prawde mówiąc... to by było wszystko .. o ostatnie prosze... najbardziej nie jasne jest
dla mnie jak zrobić całke z tej części że jest sinus kąta a później jeszcze dy
7 lis 19:31
Natasha : Skończył się mój dzien dziecka... ?:(( chyba niestety... a ja bede teraz przezywać koszmar...
DAM WSZYSTKO za całke...

za jej pojęcie
7 lis 19:48
Jack:
wyciągnij stałą przed całkę i policz zwyczajnie ∫sin (ay) dy , (gdzie a=π/L).
7 lis 19:51
fred: | V0 | | πy | |
| wyłącz sobie przed całkę bo to są stałe całkujemy sin |
| po y czyli to będzie |
| V1 | | L | |
| | L | | πy | | V0 | L | | πy | |
− |
| cos |
| czyli powyższa całka będzie równa − |
|
| cos |
| +C C, to |
| | π | | L | | V1 | π | | L | |
stała całkowania dodajemy ją bo całka to nie jest jedna konkretna funkcja tylko zbiór funkcji
pierwotnych funkcji podcałkowej
7 lis 19:51
fred: oczywiście chodzi o całkę nieoznaczoną.
7 lis 19:53
Natasha : | | L | |
czyli całka tej funkcji wewnetrznej w sinusie jest równe |
| a y sie nie liczy  |
| | π | |
7 lis 19:53
Natasha : oczywiście chodzi o calke nie oznaczoną
7 lis 19:54
Natasha : | | L | |
aa wiem to będzie |
| y i y sie skrócą? |
| | yπ | |
7 lis 19:54
fred: y nei wyłączasz bo to zmienna a nie stała. oblicz sobie pochodną z tego co otrzymaliśmy, to
otrzymasz funkcję podcałkową. niech zgadnę: jesteś studentką 1−szego roku i na fizyce
napieprzają wam o całkach jakby to była oczywista sprawa dla wszystkich?
7 lis 19:56
Natasha : Zgadłeś fred... a ja może należe do tych ambitniejszych ... i nie moge tego wszystkiego tak po
prostu olać...
7 lis 20:02
Natasha : a ty pewnie jesteś na którymś tam roku studiów... sam to przechodziłeś kiedyś... i teraz możesz
powiedzieć że to bułka z masłem?
7 lis 20:02
7 lis 20:08