proszę o pomoc!
ankaa: jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest większy pierwiastek równania |x+2|=3 a drugi
jest równy (3√45)0,3 (pierwiastek 3 stopnia z czterech do piątej i to wszystko
podniesione do 0,3). do wykresu funkcji należy punkt (0,−4). podaj postać kanoniczną tej
funkcji oraz zbiór wartości i przedziały monotoniczności.
7 lis 18:50
Basia:
najpierw rozwiąż równanie
|x+2|=3
podaj wyniki
7 lis 18:52
ankaa: x=1 lub x=−5
7 lis 19:38
ankaa: prrrrrrrrrrrrrrroszę o pomoc
7 lis 19:42
sushi_gg6397228:
tak
7 lis 19:42
ankaa: i co dalej?
7 lis 19:45
ankaa: baaaardzo proszę
7 lis 19:50
sushi_gg6397228:
masz miec liczbe wieksza z dwoch czyli x=1;
teraz kolej na obliczenie tego pieriwastka
7 lis 19:51
sushi_gg6397228:
(4
53)
0.3= 4
12=2
7 lis 19:54
ankaa: wyszło mi 2
7 lis 19:54
ankaa: no własnie
7 lis 19:55
sushi_gg6397228:
sa dwa pieriwastki
wiec postac ilcozynowa
y=a(x−1)(x−x2)
do wykresu nalezy punkt (0, −4)
−4=a(0−1)(0−2)
−4=a(2)
a=−2
zatem y=−2(x−1)(x−2) postac iloczynowa poprzemnazaj i zrob postac kanoniczna
7 lis 19:57
ankaa: dziękuje bardzo dalej już sobie poradzę
7 lis 19:59
sushi_gg6397228:
y=−2(x
2−3x+2)
y=−2x
2+6x − 4
postac kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
zbior wartosci : (−
∞; q>
7 lis 20:00