Beatiii: Oblicz granicę górną i dolną ciągów:
an=n√1+2n(-1)n
wykładnik potęgi to n(-1)n
7 sty 23:11
Eta:
Wydaje mi sie ,że tak1
n→∞ --- tak? bo nie napisałas?
rozpatrujemy dla n -- parzystych bo (- 1) n = 1
czyli
an= n√ 1 + 2n
an= 2*n√1/2n + 1 1/2n → 0 n√1 →1
to lim an= 2 --- gr. górna
n→∞
dla n --- nieparzystych ( -1)2= - 1
podobnie
an= 2*n√1/2n - 1 1/2n→0 n√ -1 → -1
to lim an= 2*(-1) = - 2 --- gr. dolna
n→∞
8 sty 00:00
Beatiii: w zadaniu nie bylo nic powiedziane o n-> ∞ to co było to napisałam. i robiłam właśnie tak
jak Ty ale cos mi tu nie pasuje:(
8 sty 00:14
Eta:
A co Ci nie pasuje? jest ok!
górna i dolna czyli przy n→∞ ( napewno tak!)
ja tak uważam!
8 sty 00:49
Eta:
Zawsze jak mamy (-1)n to rozpatrujemy
dla parzystych i nieparzystych n!
8 sty 00:50
JoK: jak mamy (-1)n to granica górna to 1, a dolna to -1, więc chyba ok...
8 sty 01:24
Eta: No! własnie ! to typowe dla (- 1)
n 
w/g mnie tak ma być ! a nawet jestem pewna ,że tak!
8 sty 01:27
Beatiii: W takim razie wielkie dzieki
8 sty 19:02