Ciąg arytmetyczny w układzie równań
Kuba: mam problem z ciągiem w układzie równań i nie wiem jak to obliczyć,mógłby ktoś pomóc?
a3+a6=29
a5+a11=5
Jak to obliczyć,kroczek po kroczku,HELP: )
7 lis 18:39
Basia:
napisz na podstawie wzoru ogólnego ile to jest
a3,a6,a5 i a11
7 lis 18:41
Kuba: nie mam podanego r ani żadnej z tych liczb ile ona wynosi
7 lis 18:43
Basia:
nie o to chodzi, chodzi o zapis
a3=a1+2r
a6=a1+5r
a5=a1+4r
a11=a1+10r
teraz podstawiasz to do swoich równań
a1+2r+a1+5r=29
a1+4r+a1+10r=5
2a1+7r=29
2a1+14r=5
i masz układ dwóch równań z 2 niewiadomymi
dalej już potrafisz ?
7 lis 18:49
Kuba: średnio,mam zaległości,ale sie staram : ) Możesz pomóc : )
7 lis 18:51
Basia:
pomnóż pierwsze przez (−1) i dodaj strinami
−2a1−7r=−29
2a1+14r=5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7r=−24 /:2
r=−12
2a1+7*(−12)=29
2a1−84=29
2a1=113
a1=1132 = 5612
an = a1+(n−1)*r =
5612+(n−1)*(−12)=
5612−12n+12=
6812−12n
7 lis 18:56
Kuba: Dziękuję: )
7 lis 19:03