Udowodnić tożsamość trygonometryczną:
Michał: Udowodnić tożsamość trygonometryczną:
| | α−β | |
(cosα − cosβ)2 + (sinα − sinβ)2 = 4sin2 |
| |
| | 2 | |
Mogę liczyć na waszą pomoc?
7 lis 18:38
sushi_gg6397228:
α i β jak sie maja do siebie
7 lis 18:47
Godzio: będe pisać a i b
cos
2a − 2cosacosb + cos
2b + sin
2a − 2sinasinb + sin
2b =
2 − 2(cosacosb + sinasinb) = 2 − 2 * cos(a − b) = 2(1 − cos(a − b)) = 2(cos0 − cos(a − b) ) =
| | a − b | | −a + b | | a − b | | a − b | |
−4 * sin |
| * sin |
| = −4 * sin |
| * sin(− |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 19:05
Michał: Nie mam zielonego pojęcia
7 lis 19:06
Michał: Godzio, a możesz wytłumaczyć mi przejście z cos na sin... bo tego nie rozumiem
7 lis 19:08
Godzio:
| | α + β | | α − β | |
cosα − cosβ = −2sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 19:09
Godzio: Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wracam za 12 min około
7 lis 19:09
Michał: aha... tylko dziwne, że każą mi wykorzystać ten wzór w zadaniu, a dopiero w następnym
podpunkcie piszą że takie coś w ogóle istnieje

Dzięki za pomoc
7 lis 19:11
Michał: To mam teraz jeszcze pytanie odnośnie takiego przykładu w kontekście matury 2011

Może być taki przykład jak np. ten, w którym trzeba skorzystać z wzoru, który nie jest
umieszczony w tablicach?
7 lis 19:15
Godzio: może być takie zadanie
7 lis 19:34
Michał: Szkoda... bo nienawidzę trygonometrii

Mam jeszcze jeden problem.
Udowodnij:
7 lis 19:41
7 lis 19:48