1. W(x)=(x^2 + x)(x^3 - 1)(2x+3). Ile wynosi stopień tego wielomianu?
Magda: 1. W(x)=(x
2 + x)(x
3 − 1)(2x+3). Ile wynosi stopień tego wielomianu?
2. Ile pierwiastków ma wielomian: W(x)= x(x
2 + 4)(x
2 − 5)?
3. Wielomian W(x)=x
3 − 5x
2 + 4x − 20 jaką ma postać po rozłożeniu na czynniki pierwsze?
4. Liczby −4, −2, 2 są pierwiastkami wielomianu:
a) W(x)=(x
2 −2)(x
2 +2)(x+4)
b) W(x) = (x
2 −2)(x
2 +2)(x−4)
c) W(x) = (x
2 −4)(x+4)
d) W(x) = (x
2 +4)(x−4)
Jakby ktoś rozpisał te zadania to byłoby fajnie.
7 lis 18:33
stanislaw:
1. stopień tego wielomianu wynosi 2x6
2. W(x)= x(x2 + 4)(x2 − 5)
W(x)= x(x2 + 4)(x − √5)(x + √5)
x1 = 0, x2 = √5, x3 = −√5
7 lis 18:40
Tomek.Noah: 3 (x−5)(x−2)(x+2)
4c
7 lis 18:41
stanislaw:
3. W(x)= x3 − 5x2 + 4x − 20
W(x)= x(x2 +4) − 5(x2 + 4)
W(x)= (x− 5)(x2 + 4)
7 lis 18:45