przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
michał: wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
f(x)= xlnx
1 dziedzina D:R
3 warunek konieczny na istnienie ekstremum
4 warunek wystarczajacy na istnienie ekstremum
no i od 3 punktu zaczynaja sie schody
Basia:
niestety wszystko nie tak:
D = (0,+
∞)
| | 1 | |
f'(x) = 1*lnx+x* |
| = 1+lnx |
| | x | |
1+lnx=0
lnx=−1
e
−1=x
x∊(0,
1e) ⇒ lnx<ln
1e=lne
−1 = −1 ⇒ 1+lnx<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(
1e,+
∞) ⇒lnx>lnu{1}[e}=lne
−1=−1 ⇒ 1+lnx>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rosnie
dla x=
1e f. osiąga minimum równe
f(
1e)=
1e*ln
1e =
1e*(−1)= −
1e