Oblicz największą/ najmniejszą wartość funkcji logarytmicznej
dekadentka: Witam. Mam problem z kilkoma, siedziałam nad nimi jednak nie moge ich rozgryźć − sądzę jednak
ze rozwiazanie wcale nie będzie takie trudne (:
zad1 Oblicz
a) z = 3x − 10y , jesli x = 2/log3 i y = 1/log2 10 −−−> wiem że z y wychodzi log102 ale
jak mam przekształcić x?
Zad 2
Wyznacz dziedzinę funkcji f (x) = log3(6x − x2) −−−> D=(0,6) , ok ale jak:
a) oblicz argument, dla którego funkcji przyjmuje największą wartość. odpowiedź uzasadnij
Zad 3 w sumie analogiczne:
Wyznacz dziedzinę funkcji f (x) = log0,4(4 − 3x − x2) −−−−−−−> D=(−4,1)
a)oblicz argument, dla którego funkcji przyjmuje najmniejszą wartość. odpowiedź uzasadnij
Z góry dziękuję serdecznie za pomoc
7 lis 17:06
nikka: 3
x = ...
| | 1 | |
x = 2* |
| = 2* log310 = log3102 |
| | log3 | |
3
x = 3
log3102 =10
2 = 100
10
y = 10
log102 = 2
7 lis 17:11
dekadentka: Dzięki − rozwiązanie oczywiste, jakiś matematyczny abstynent ze mnie, błagam jeszcze o pomoc w
dwóch pozostałych (:
7 lis 17:18
dekadentka: apeluje o pomoc
7 lis 17:47
nikka: b) dziedzina − liczba logarytmowana musi być większa od 0 czyli
6x − x2 > 0
x(6−x) > 0
a jest ujemne, ramiona paraboli skierowane w dół, miejsca zerowe x = 0 i x = 6
x∊(0,6)
7 lis 17:52
dekadentka: ale skoro jest to funkcja logarytmiczna, to przecież wykresem nie jest parabola...? w odp do
zad 2 jest x = 3
7 lis 18:03
nikka: patrz wyżej − liczba logarytmowana to funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola
ja tylko napisałam dlaczego taka dziedzina
trzeba jeszcze policzyć największą wartość funkcji
7 lis 18:05
dekadentka: pojęłam (: dzięki i pozdrawiam
7 lis 18:17