matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu. pomocy!!!
Rastax:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an=(2n+5) / 1+10n
7 lis 17:05
sushi_gg6397228:
podziel licznik i mianownik przez "n"
7 lis 17:12
ostr:
2n+5
n(2+
5
n
)
2
lim
n→
∞
=
=
1+10n
n(
1
n
+10)
10
Tak mi się wydaje
7 lis 17:15