Rozwiązać równania logarytmiczne.
Kuba: nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić:
ln(5x−e)=1
log1,5(2x−3√1,5)=13
7 lis 17:00
ostr: w 1 najpierw dziedzine ustal 5x−e>0
7 lis 17:04
nikka: ln to logarytm,który ma w podstawie liczbę e tzw. logarytm naturalny
D
r: 5x − e > 0
5x > e
ln(5x−e) = lne
5x − e = e
5x = 2e
7 lis 17:05
Kuba: dziękuję ci nikka, jakby ktos mógł to prosiłbym o zrobienie tego drugiego przykladu
7 lis 17:10
nikka: podobnie
Dr: 2x − 3√1,5 > 0
...
log1,5(2x−3√1,5} = log1,5(1,5}13
2x − 3√1,5 = 3√1,5 bo (1,5}13 = 3√1,5
2x = 23√1,5
x = 3√1,5
7 lis 17:17
Kuba: dziękuję, ale z czego wynikło to:log1,5(1,5)13?
7 lis 17:30
nikka: log
aa
b = b
| | 1 | |
zapisujemy |
| jako logarytm o podstawie 1,5 |
| | 3 | |
7 lis 17:34
Kuba: jesteś genialna
7 lis 17:49
nikka: bez przesady
7 lis 17:55