.
Agata: w pewnejgrupie przyjaciół kazdy wysyłał kazdemu przed swietami karte pocztowa.w sumie wysłano
72 karty.oblicz ilu przyjacioł jest w tej grupie.
7 lis 16:56
Grześ: Wzór na n przyjaciół:
n=....
7 lis 16:58
Basia:
Grzesiu sam sobie też wysyłasz kartkę na święta ?
7 lis 16:59
Agata: chłopaki nie jest matematykiem nie rozumiem tych waszych skrótów można wyraźniej
7 lis 16:59
Grześ: Zobacz poprawność wzoru Basiu

Napisać Ci wyprowadzenie
7 lis 16:59
Agata: i dziewczyny
7 lis 17:00
Basia:
n(n−1)=72
i nie dzielimy przez 2
bo kartka Grześ → Basia ≠ kartka Basia→Grześ
trochę inaczej niż przy wymianie uścisków dłoni
7 lis 17:01
Agata: tak napisz co mozesz
7 lis 17:01
Grześ: Dobra Basiu więc pisze wyprowadzenie:
mając n osób, powitań, liczb wysłanych kartek będzie wynosić:
n−1+n−2+....+1
Jest to ciąg arytmetyczny, gdzie suma wynosi:
Popełniłem błąd w rozumowaniu
7 lis 17:02
Grześ: A właśnie, zastanawiałem się nad tym
7 lis 17:02
Basia:
nie jest poprawny, bo nie tego dotyczy
7 lis 17:03
Grześ: Dobra, przepraszam nie bijcie mnie
7 lis 17:04
Agata: wiec co jest poprawnie..?PROSZĘ POMÓŻCIE
7 lis 17:04
Grześ: Basia dobrze mówi, ja popełniłem pomyłkę
wzór to:
n(n−1)=72
7 lis 17:05
Basia:
przy uściskach pasuje, przy kartkach nie
A,B,C,D
to A wysyła do B,C,D
B wysyła do A,C,D
C wysyła do A,B,D
D wysyła do A,B,C
każdy z n wysyła do n−1
7 lis 17:07
Basia:
przy uściskach też nie jest dobrze
(n−1)+(n−2)+(n−3)+...+2+1 =
bo to nie S
n tylko S
n−1
7 lis 17:10
pauli: wynik wynosi 9 osob?
7 lis 17:18