Barcik: Mógłby ktoś mi pomóc .Przyprostokątna trójkąta A1,B1,C1 mają długość√3 cm , 3 cm. Pole
trójkąta A2,B2,C2 do niego podobnego jest równe 6√3 cm2. Oblicz obwód trójkąta.

!
7 sty 22:47
Eta:
Barcik nie napisałeś! którego trójkata obliczyć obwód?
Domyslam sie ,że trójkata A2B2C2
więc skoro te trojkaty są prostokątne to
Pole
P1=Δ{A1B1C1} = (1/2)*√3 *3= (3/2)√3 cm2
z tw. Pitagorasa obliczmy c
c2 = a2 +b2 to c2 = 3 +9 =12 to c = √12 = 2√3 cm
ponieważ są podobne to P1/ P2 = k2 gdzie k --- skala podob.
P2= 6√3
to
(3/2)*(√3) / ( 6√3)= k2
to k2= 1/4 po podzieleniu skrócą się √3
to k= 1/2 bo k>0 --- przy podobieństwie
mając skale k= 1/2 możemy już obliczyć długości boków
Δ A2B2C2
a2= a*(1/2) = 3*(1/2)= 3/2
b2= √3* (1/2)= √3/2
c2 = (2√3 *(1/2)= √3
Ob= 3/2 + (1/2 ) *√3 + √3 = 3/2 + (3/2)*√3 = (3/2)( 1 + √3 ) cm
8 sty 00:27