Jak to rozwiązać?
maniak: Koszty wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mnie niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
a) Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
b) Jaki był koszt wycieczki?
xy=1440
(x−3)(y+2)=1440
xy=1440
xy+2x−3y−6=1440
xy=1440
1440+2x−3y−6=1440
xy=1440
2x−3y−6
xy=1440 / y
7 lis 16:20
Grześ: Zabrakło Ci równości do zera, nie zauważyłeś
7 lis 16:21
Grześ: Teraz pomnóź razy y i licz jak funkcje kwadratową
7 lis 16:21
Tomek.Noah:
xy=1440
2x−3y−6=0
3xy=4320
3y=2x−6
x(2x−6)=4320
2x
2−6x−4320=0
rownanie kwadratowe

powodzenia
7 lis 16:24
Grześ: Uproszczę troszkę:
x
2−3x−2160=0
7 lis 16:25