Znaleźć wykres, dziedzinę, zbiór wartości, odwrotność
xyz: f(x) = 2arctgx + π2
7 lis 16:16
Basia:
D=R
zobacz sobie gdzieś wykres g(x)=arctgx
tu jest 2*arctgx czyli ta krzywa się rozszerzy, asymptotami będą y=−π i y=π
potem przesuń wszystko (razem z asymptotami) o wektor [0,
π2] czyli o
π2 do góry
ZW = (−
π2;
3π2)
y=2arctgx+
π2
2arctgx = y−
π2
| | x−π2 | |
f−1(x) = tg |
| =tg(x2−π4) |
| | 2 | |
7 lis 16:34
sushi_gg6397228:
poszukaj na necie wykres arctg x; potem rozciagnij wykres dwukrotnie w gore i dol, na koniec
| | π | |
przesun o stala |
| do gory |
| | 2 | |
7 lis 16:36
xyz: dzięki
7 lis 16:40