uprość wyrażenie:
Paula: | log6 * log564 | |
| = i teraz mam pytanie, czy moge skrocic log564 i log5 |
| log56 * log5512 | |
512 ze soba? ze mi pozostanie:
7 lis 16:05
Tomek.Noah: nie
7 lis 16:06
Grześ:
log564=6log52
log5512=9log52
Teraz log25 możesz skrócić z log25 zostawiając to co stoi przy logarytmie
7 lis 16:07
Paula: to jak to mam zrobic? pozamieniac podstawy?
7 lis 16:07
Basia:
nie możesz; a pierwszy w liczniku nie ma podanej podstawy (byłby przy podstawie 10)
7 lis 16:07
Paula: a dziekuje
7 lis 16:08
Paula: tak tam jest log1036 i mam zamienic to na podstawe 5?
7 lis 16:09
Basia:
niby tak, ale jesteś pewna tej podstawy ? nie bardzo mi się to podoba
7 lis 16:12
Paula: tak mam napisane na kartce moze nauczycielka sie pomylila..
7 lis 16:13
Paula: | | 12 | |
dobra zrobilam wyszlo mi |
| |
| | 9log510 | |
7 lis 16:23
sushi_gg6397228:
nauczycielka by nie napisala log10 36, tylko by zrobila log 36
7 lis 16:25
Basia:
| log36*log564 | |
| = |
| log56*log5512 | |
| log36*log526 | |
| = |
| log56*log529 | |
| 6*log36*log52 | |
| = |
| 9log56*log52 | |
| 2 | | log536 | |
| * |
| = |
| 3 | | log510*log56 | |
| | log562 | |
U{2}[3}* |
| = |
| | log510*log56 | |
| 2 | | 2log56 | |
| * |
| *log56}= |
| 3 | | log510 | |
i z tym nie bardzo już jest co zrobić
może tam jednak miał być log
536
wtedy
| log536 | | 2log56 | |
| = |
| =2 |
| log56 | | log56 | |
i wtedy
7 lis 16:26