wielomiany.
dwumian: zad 1. Wielomian trzeciego stopnie jest podzielny przez każdy z dwumianów(x−11; x−13; x−15: ,
a reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−10 jest równa 60. oblicz w(14)
zad 2. wielomian wx jest podzielny przez x−p i przez dwumian x−q. wynikiem dzielenia Wx przez
x−p jest wielomian Px= −x2+10x−16 a dzieląc Wx przez x−q otrzymamy wielomian Q(x) = −x2 +52x
+100. Oblicz W(49)
zad3.wielomian wx jest podzielny przez dwumian x+1 a wynikiem dzielenia wx przez x+1 jest
wielomian Qx. Natomiast dzieląc wielomian Wx przez dwumian x−2 otzrymujemy iloraz Qx +6x−3 i
resztę 3. Znajdz wielomian Wx
7 lis 15:55
h3h: 1.
w(x)=ax3+bx2+cx+d
w(11)=0
w(13)=0
w(15)=0
w(10)=60
podstawiasz, liczysz
7 lis 16:08