7 sty 22:31
7 sty 22:36
Eta: Basia! Nie mogę znaleźć!
Nic nie ma! ... tylko Ostatni mój komentarz!
7 sty 22:41
Basia: Jest. Teraz Ty masz ten problem co ja onegdaj. Skopiuję Ci tutaj
7 sty 22:44
Basia: Potrafię to udowodnić. Sama! Bez wspomagania ! Napiszę wieczorem, bo za 5 minut
spodziewam się gości
bez rysunku trudno, ale spróbuję
rysuję tr.ABC kąt rozwarty przy B
dwusieczna kąta zewnętrznego z C - CN
dwusieczna kąta wewnętrznego z C - CM
kąt przy C - 2y, przy A - α
CN i CM są prostopadłe
kąt ACN = 90+γ
kąt BCN = 90-γ
kąt BNC = 90-(α+γ)
z tw.sinusów
tr.BNC
sin(90-γ) sin[ 90-(α+γ) ]
-------------- = ----------------------
BN BC
tr.ANC
sin(90+y) sin[ 90-(α+γ) ]
---------------- = ---------------------
AN AC
czyli
cosγ /BN = cos(α+γ) /BC
cosγ/AN = cos(α+y)/ AC
BN*cos(α+γ) = BC*cosγ
AN*cos(α+γ)= AC*cosγ
BN / AN = BC /AC
uprzedzam, że przy liczeniu tych kątów myliłam się kilka razy, ale to co tutaj to już na
pewno dobrze, a myliłam się bo wyliczałam niepotrzebne; te potrzebne łatwo wyliczyć
a teraz puchnę z dumy (chyba "czaicie, że żartuję)
7 sty 22:45
7 sty 23:32