funkcja
astral: trudne. Oblicz dla jakiej wartosci parametru m wierzcholek paraboli o równaniu y=x
2−2(m−1)x−3m
| | x | |
należy do hiperboli o równaniu y= |
| |
| | 2 | |
a)dla wyznaczonej wartosci m napisz rownanie tej paraboli
b) wykaz ze prosta o rownaniu y=2x+2 ma dokladnie jeden punkt wspolny z otrzymana parabola i
podaj jego wspolrzedne
7 lis 15:53
astral: obliczylem ze wierzcholki to x=m−1 i y = −m2 −m −1 ale co dalej?
7 lis 15:54
Tomek.Noah: | | x | |
przepraszam ale y= |
| to nie hiperbola... |
| | 2 | |
7 lis 15:56
ostr: a y=x2 to jest hiperbola ?. Bo mi to wygląda na funkcje liniową.
Może chodziło o 2/x ?
7 lis 15:56
astral: sory, tak chodzilo mi o 2/x
7 lis 15:57
ostr: | | 2m−2 | |
pierwsza współrzędna wierzchołka to jest xw = |
| = m + 1 |
| | 2 | |
y
w = (m+1)
2 −2(m−1)(m+1) − 3m
7 lis 16:01
astral: Xw nie jest przypadkiem = m−1?
7 lis 16:03
ostr: Sorry, głupi błąd

zaraz napisze rozwiązanie chyba, że ktoś mnie uprzedzi.
Współrzedne dobrze obliczyłeś.
7 lis 16:04
ostr: | | 2 | |
Czyli punkt W = (m−1;−m2 −m − 1) ma należeć do wykresu funkcji f(x) = |
| . |
| | x | |
Z tego sobie m wyznacz.
7 lis 16:08
astral: m=−1 , wszystko jasne, dzięki, dalej dam rade
7 lis 16:11