Liczby Kwantowe
ola: mam pytanie związane z liczbami kwantowymi

1.na przykład węgiel czyli C6 , dlaczego w ostatnich 3 kratkach są tylko 2 strzałki oraz
dlaczego są 3 kratki , a nie 2 kratki , bo przecież są dwie strzałki to tak by chyba lepiej
pasowało

?
2. Nie rozumiem również ilustracji graficznej dla elektronów niesparowanych , problem w tym że
nie rozumiem reguły Hunda , zakazu Pauliego i reguły obsadzania elektronami stanu o
najniższej energii , nie wiem jak te regułki wykorzystywać w zadaniach

Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś rozumie moje pytania [co do 2. nie są mi potrzebne reguły
z neta tylko wyjaśnienie ich wykorzystania]
Muszę poprawić spr z liczb kwantowych i jestem zmuszona to zrozumieć
7 lis 15:09
niewiem: 1 poniewaz elektrony walencyjne znajduja sie na podpowlokach s i p, s jest cale zajete bo tam
jest tylko jedna kratka, natomiast podpowloka p ma zawsze 3 kratki( musisz to zapamietac)
7 lis 15:20
niewiem: muisz zapamietac ze: podopwloka s − 1 kratka, p−3 kratki d−5 kratek
nastepnie jak obsadzasz niesparowane elektrony to zawsze wkladasz je tak by kazdy mial jak
najwiecej miejsca

czyli jak masz 3 kratki to i 3 elektrony to kazdy do osobnej kratki.
Nastepna regola mowi o tym ze jezeli masz te 3 elektrony na tej p to wszyskie w tych osobnych
kratkach musza byc skierowane do gory lub na dol

(tlumaczenie lopatologiczne)
7 lis 15:24
nick: acha oki , to jeśli mamy do czynienia z regułą Hunda to niesparowane elektrony muszą zająć
wszystkie wolne miejsca tak ? a zakaz Pauliego mówi o tym że elektrony muszą być skierowane w
dwie strony ? a co z tą regułą obsadzania elektronami stanu o najniższej energii ?
7 lis 15:33
7 lis 17:25
kkkkkkkkkkkk:

ααββγγδδππΔΔΩΩ
∞∞≤≤≥≥∊∊⊂⊂∫∫←←→→⇒⇒⇔⇔∑∑≈≈≠≠♣
7 lis 17:28