Znajdz wzór funkcji kwadratowej
kropka: Napisz wzór funkcji kwadratowej f(x)= ax2+bx+c, a≠0, wiedząc, że dla każdego x ∊R f(−x)=f(x)
i do wykresu tej funkcji należy punkt P=(1;4)
7 lis 15:09
ostr: f(x) = ax2+bx+c
f(−x) = a(−x)2−bx+c = ax2−bx+c
f(x)=f(−x)
ax2+bx+c = ax2−bx+c
zostaje 2bx=0, wniosek stąd taki, że b = 0.
Można inaczej, osią symetri tej funkcji ma być prosta x=0 (pierwsza współrzedna wierzchołka) i
też dochodzimy do wniosku, że b = 0
czyli funkcja będzie postaci f(x) = ax2+c
7 lis 15:34
ostr: Dalej
f(1) = 4
f(−1) = 4
4=a + c
4= a +c
7 lis 15:38
ostr: Wniosek stąd taki, że jest to dowolna funkcja w której współczynniki a + c = 4
podam przykłady
f(x) = x2 + 3
f(x) = 2x2 + 2
f(x) = 3x2 + 1
7 lis 15:39
ostr: No i jeszcze a≠0 i a>0
7 lis 15:43
ostr: Ta informacja, że a>0 jest nieprawdziwa

Najpierw napisałem a poźniej pomyslałem.
7 lis 15:45
kropka: Dzięki za pomoc, do części sama doszłam, ale reszta trochę gorzej
7 lis 15:54
kropka: przepraszam nie zobaczyłam jeszcze jednej informacji
największa wartość jest równa 6
7 lis 15:56
ostr: Jeżeli ma mieć wartość największa 6 to a<0.
Wierzchołek tej paraboli leży na osi OY i jego współrzedne to (0,c)
c w tym wypadku będzie równe 6.
czyli f(x)=ax2 + 6
a jeżeli a + c = 4
to a = −2
więc f(x) = −2x2 + 6
7 lis 16:14