wykresy
astral: 4.41
a)
naszkicuj wykres funkcji f okreslonej wzorem
(jest to zadanie z zbioru zadan podkowa poziom rozszerzony (niebieska))
f(x)=(1−x)
√x2+2x+1
moje obliczenia:
dziedzina to xeR
po obliczeniu delty i wartosci bezwzglednej otrzymuje
f(x)=(1−x) |x+1|
i teraz to rozpisuje na dwa przypadki
| | ⎧ | x+1, x+1 ≥ 0 | |
| |x+1| = | ⎩ | −x−1, −x−1<0 |
|
wychodzi mi x≥−1 i x>1 czyli część wspólna x>1 (dobrze?)
chodzi mi o ta wartosc bezwzgledna bo nie jestem pewien czy to dobrze rozpisałem.