funkcje odwrotne
aa: 1)f(x) = 2−√x−4
2)g(x)= logx−1
3)h(x)=13x+9
7 lis 14:59
Grześ:
D: x≥4
1) y=2−√x−4
√x−4=2−y
x−4=(2−y)2
x=(2−y)2+4
f(x)−1=(2−x)2+4
7 lis 15:07
Grześ: 2)
D: x>0
g(x)=logx−1
y=logx−1
logx=y+1
x=(y+1)10
g(x)−1=(x+1)10
7 lis 15:09
7 lis 15:11
Basia:
w drugim chyba nie tak Grzesiu
logx=(y+1)
10y+1=x
czyli
g−1(x) = 10x+1
7 lis 15:11
Grześ: Fakt, pomyliłem się, miało być na odwrót

Ale resztę dobrze zrobiłem

Niedawno się tego uczyłem sam i nie jestem pewien czy dobrze
7 lis 15:17
Basia:
tak pozostałe są dobrze
7 lis 15:22