trygonometria
aga: hej potrzebuje pilnie pomocy:( mam policzyc 3* sin 45 − 2 cos 900 +5 tg 1620 i nie wiem jak:(
powinno wyjsc 5.
7 lis 14:56
sushi_gg6397228:
rob redukcje katow o 360
cos 900= cos 540=...
7 lis 14:58
Godzio: 5 na pewno nie wyjdzie
cos900 = cos(2 * 360 + 180) = cos180 = −1
tg1620 = tg(9 * 180) = tg0 = 0
| | √2 | | 3√2 | |
3 * |
| − 2 * (−1) + 5 * 0 = |
| + 2 |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 14:59
Basia:
sin45 powinnaś znać
cos900=cos(720+180) = cos(2*360+180)=cos180 to też powinnaś wiedzieć
9*180 = 900+720=1620
tg1620=tg(9*180+0)=tg0 to też powinnaś wiedzieć
podstaw i tyle, a jesli nie znasz tych wartości poszukaj
7 lis 15:03
aga: aga: hej potrzebuje pilnie pomocy:( mam policzyc 3* sin 450 − 2 cos 900 +5 tg 1620 i nie wiem
jak:( powinno wyjsc 5. Pomylilam sie wczesniej.
7 lis 15:18
sushi_gg6397228:
sin 450= sin 90
i dalej juz masz zrobione
7 lis 15:25
mloda: juz policzylam
7 lis 15:34