długopis: Proszę o pomoc w zad: liczba rozw równania 2x(x
2−1)(x
2+4)= 0
w odpowiedziach jest napisane że jest ich 3.
jednak nie wiem skąd się to wzięło

proszę o pomoc
7 lis 14:51
Godzio:
2x(x − 1)(x + 1)(x2 + 4) = 0
x = 0 v x = 1 v x = −1 x2 + 4 > 0 −− brak pierwiastków
7 lis 14:52
długopis: Dziękuję nie wpadł bym na to !
7 lis 14:57
długopis: a jeszcze mam pytanie, dlaczego nie mogło by być że x2= −4 i wtedy x= 2 i x= − 2 ?
I dlaczego brak pierwistków ?
7 lis 15:10
astral: to znajdź liczbę która do potęgi drugiej da Ci −4
7 lis 15:12
długopis: kurde faktycznie

kurde słaby z matmy jestem i nawet takich rzeczy nie widzę. Dzięki wam
bardzo !
7 lis 15:14