kąty
Sevento:

Oblicz miary kątów
7 lis 14:38
anka: z pitagorasa a2+b2=c2
42+c2=52
16+c2=9
c2=9
c=3
7 lis 15:49
Sevento: A miary kątów może ktoś podac?
7 lis 16:08
Grześ: Nie trzeba żadnego pitagorasa liczyć, musisz znaleźć:
| | 4 | |
sinα= |
| znajdź w tablicy około dla jakiego to kąta |
| | 5 | |
kąty α i β to te przy podstawie
Reszte powinneś wyliczyć z samego już rysunku
7 lis 16:11
M4ciek:
Z drugiej strony tak samo.
7 lis 16:14
Sevento: Coś mi nie pasuje. sinβ powinien być 42 stopnie a mi wychodzi 53 stopnie...
7 lis 16:45