matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole czworokąta
matematyczka:
oblicz pole czworokata ktorego przekatne maja długosc
4
√
12
dm oraz
4
√
27
dm i przecinaja sie pod katem 45 stopni
7 lis 14:27
Basia:
x+y=
4
√
12
z+t=
4
√
27
P=
1
2
*[ y*t*sin45+x*t*sin135+x*z*sin45+y*z*sin135} =
1
√
2
*
*(y*t+x*t+x*z+y*z)=
2
2
√
2
*[t(x+y)+z(x+y)]=
4
√
2
*(x+y)(t+z) =
4
√
2
*
4
√
12
*
4
√
27
=
4
√
2
*
4
√
12*27
=
4
√
2
*
4
√
4*3*3
3
=
4
√
2
*
4
√
4*3
4
=
4
√
2
*3*
4
√
4
=
4
3
√
2
6
3
*
√
2
=
=
4
4
2
7 lis 14:42