skala
domcia: Odległość między Warszawą a Madrytem wynosi 2900km. Wyznacz skalę mapy, ma której ta odległość
jest równa 14,5cm.
7 lis 14:23
Basia:
14,5 cm → 2900km = 290 000 cm
to
wylicz to i to jest skala 1: wyniku
7 lis 14:27
Michau: 14,5cm:2900km
14,5cm:290000000cm
1:20'000'000
7 lis 14:28
a:
Odległość w rzeczywistości − 2900km − oznaczymy jako D
Odległość na mapie − 14,5 cm − oznaczymy jako d
Z proporcji
14,5cm * s = 2900km
1 km = 100 000cm
14,5 cm * s = 290000000 cm
s = 20 000 000
Skala wynosi 1 : 20 000 000
7 lis 14:34