matematykaszkolna.pl
Mika: Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników. b) x + y = 2 x - y = 0 c) x + 2 = 9 -x - 3y = 16 d) -x + y = 5 x + y = 5 e) 2x - 1,1y = 0,7 0,5 x + 1,1y = 4,3 f) x - 2y = 4 -x + 3y = 0 Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów, bo na lekcji jakoś zrozumiałam, a teraz coś się gubie ... emotikonka
7 sty 21:27
Eta: Ale już Ci to pisałam! no ile razy mam pisać ! Inni mają trudniejsze zad. też caekają ( bez urazy Pisałam CI
7 sty 21:32
Mickej: no parzcież ma to masz prawie rozwiązane to polega na tym że po prostu sumujesz to co masz u góry z tym co masz na dole tylko zawsze starasz sie o to żeby sie coś skróciło x+y=2 x-y=0 ----------- 2x =2 x=1 1+y=2 y=1 kolejne przykłady tak samo
7 sty 21:32
Mika: Wybacz, że Ci zwracam uwagę, ale poprzednie zadanie, które co prawda też dotyczyło układu równań nazywały się ino "metodą podstawiania", .... a to jest mój dzisiejszy nowy temat czyli, "metodą przeciwnych współrzędnych". Może zapis podpunktów wygląda tak samo jak w poprzednich zad. z tego samego rozdziału, ale "troszkę" inaczej się go rozwiązuje, wiesz...!
7 sty 22:43
Mika: A i dzięki "Mickej" emotikonka Wyszło mi tak samo, po prostu chciałam sprawdzić czy dobrze mam ... emotikonka Przepraszam za kłopot ...
7 sty 22:46
XsX: Taa dobrze masz ? A jak Ci to człowieku wyszło to "1+y=2" że niby skąd ? Co ? Bzdura emotikonka!
7 sty 22:48