jjj
ABCD: Pole koła ograniczonego okręgiem x2 + y2 −4x + 6y − 6 = 0 wynosi?
7 lis 13:55
Basia:
znajdź promień tego koła i oblicz jego pole
wzór ogólny to
(x−a)2+(y−b)2=r2
czyli
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2
x2+y2−2ax−2by+(a2+b2−r2)=0
porównaj współczynniki
−2a=...
−2b=...
a2+b2−r2=...
wylicz: a,b,r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugi sposób:
(x−2)2=x2−4x+4
x2−4x=(x−2)2−4
(y+3)2=y2+6y+9
y2+6y=(y+3)2−9
podstaw za x2−4x i za y2−6y do swojego równania
wyraz wolny przenieś na prawą stronę
to jest r2
7 lis 14:01